Automatisering

.

Automatisering ligger mig varmt om hjärtat. Varför göra saker manuellt om det går att få till automatik på det. Ser dock inte att automatisering är att kunna göra allt via appar i telefonen/datorn. Automatisering för mig (i hemmet) är att saker sker när du vill utan att du behöver göra något alls. (mer än ditt normala beteende). Saker i hemmet skall fortfarande kunna hanteras av andra mindre teknikintresserade personer utan att automatiseringen går sönder. De som plockar bort lampknappar för att automatisera löper stor risk att stå i ett mörkt hus när internet/enheterna slutar fungera. I min automatisering strävar jag efter att ha all kontroll lokalt. Inte förlita mig på saker på internet. Vissa värden jag hämtar är från internet men det är inget som automatiseringen står och faller med.

.

Min lösning hemma bygger på open source produkten Home Assistant som jag kör på en Windows server med en Intel NUC dator i botten.
Den produkten kommunicerar med Internet för att hämta värden från olika siter samt med mina lokala controllers som i sin tur kommunicerar med lampor, kontakter, blommor :-) osv.

Bilden ovan visar lite schematiskt hur sakerna arbetar ihop. I och med att jag får in sensordata/status på lampor osv , in i Home Assistant så kan jag bygga regler som utför arbetsuppgifter åt mig. Tänd dom här 5 lamporna när det blir mörkt ute. Släck tre av dom lamporna klockan 23, Tänd dom igen klockan 05.00 om Solen inte gått upp redan då och släck dom när solen går upp. I och med att jag även har enheter som automatiseringen kan "prata" med så finns även informationsmeddelanden och larm som skickas då vissa saker inträffar. Brev i brevlådan, Garaget som öppnas och stängs, dörrar som inte stängts ordentligt, värme som är för hög eller låg i vissa rum osv. Dessa saker meddelas till telefonen, men kan även meddelas med röst via röstassisteneterna hemma.

Allting som jag automatiserar när det gäller lampor och kontakter skall fortfarande gå att styra manuellt med knappar eller kontakter. Det är viktigt för att de gäster som kommer eller övriga familjemedlemmar inte skall uppfatta automatiseringarna (eller snarare problem med dem) som ett problem.